Verslaafd aan stress

Verslaafd aan stress? Doe normaal! Wie wil er nu een opgejaagd gevoel, hoofdpijn en slapeloze nachten? Niemand toch? Of misschien toch wel?

Stress, wat is het nu eigenlijk

Laat ik beginnen met een voorbeeld waarvan ik denk dat iedereen het zal herkennen.
Je staat op een feestje, of je komt een kennis tegen op straat.

“He, hoe is het allemaal met je?” “Ja goed, maar on-wijs druk!” “Oh ja, ik ook! Ik heb echt het gevoel dat ik nergens aan toe kom!”

Herkenbaar? Hoe vaak heb jij dit gesprek gevoerd? Ik gok stiekem best vaak.
Ik in ieder geval wel. 

Stress, het is uit ons dagelijks leven niet meer weg te denken. 

Maar wat is stress nu eigenlijk? Stress is niks meer of niks minder dan een vorm van spanning die in je lichaam optreedt als gevolg van hetgeen wat er gebeurt. Of anders gezegd, als gevolg van een prikkel. Stress heeft in de volksmond een hele negatieve lading gekregen, maar dat is niet helemaal waar. Sterker nog, er bestaat ook zoiets als gezonde stress of positieve stress. Denk maar eens aan de spanning die je voelt voor een belangrijk gesprek of voor een wedstrijd die je heel graag zou willen. De stress die je op dat moment voelt, zorgt ervoor dat je extra alert bent en een betere focus hebt. En dit komt doordat de hormonen adrenaline en noradrenaline worden afgegeven. 

Aan kortdurende stress zijn dan ook een aantal grote voordelen verbonden, namelijk:  

  • Je alertheid neemt toe 
  • Je concentratievermogen wordt beter 
  • Je immuunsysteem verbetert 
  • Je creativiteit wordt groter 
  • Je krijgt extra energie 
  • Je krijgt een groter uithoudingsvermogen 

 

Het is wel belangrijk dat zodra de gebeurtenis voorbij is, denk bijvoorbeeld aan die wedstrijd die je zou willen winnen, ook de spanning afneemt. 

Het gelukshormoon

Naast adrenaline en noradrenaline wordt er nog een hormoon vrijgegeven in de hersenen, namelijk dopamine. Wellicht heb je er ooit van gehoord, maar dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Wanneer er dopamine vrijkomt, zorgt dit namelijk voor een heel prettig gevoel. Een geluksgevoel als het ware. EN dit voelt zo fijn, dat je aangespoord wordt om de activiteit die zorgt draagt voor het vrij komen van de dopamine te blijven herhalen. Je wilt dit gevoel immers niet meer kwijt. 

Net als bij andere stimulerende middelen, zoals nicotine en cafeïne, schiet het dopamineniveau bij stress omhoog. Je zult dus, al is het maar voor even, een heel fijn gevoel ervaren. Maar dit gevoel gaat vaak snel over. Als het gevoel verdwijnt, komt daar vaak een gevoel van bijvoorbeeld irritatie of onrust voor in de plaats. En dat stopt pas, wanneer je dopamininiveau stijgt. En hoe kun je dit opnieuw laten stijgen? Door opnieuw de stress op te zoeken. Voel je wat ik wil zeggen? Wanneer je dit maar vaak genoeg herhaalt, wanneer je elke keer opnieuw de prikkels opzoekt, zodat je dopamineniveau stijgt, kun je hieraan verslaafd raken. 

Stress, we zijn eraan gewend

Als het voorbeeldgesprek aan het begin van deze blog je bekend voorkwam, dan zul je het met me eens zijn. Stress is inmiddels zo ingeburgerd in ons leven dat we het als normaal zijn gaan beschouwen. We zijn eraan gewend geraakt. Wij mensen zijn zo gewend geraakt aan stress dat het bij ons leven is gaan horen. Tot op een zekere hoogte is een gevoel van verkramping of ongemak heel normaal geworden. Het is zelfs zo normaal geworden, dat wanneer zich symptomen voordoen van overbelasting we onze schouders ophalen en het vaak wegwuiven. 

Als je eenmaal gewend geraakt bent aan een bepaald stressniveau, dan zal je (net als bij iedere andere verslaving) op zoek gaan naar nog meer druk om je voldaan te voelen. En de lat wordt hierin steeds hoger gelegd. 

Zolang spanning en ontspanning met elkaar in balans zijn, elkaar dus regelmatig afwisselen is er helemaal niks aan de hand. Maar daar gaat het vaak mis! 

De cijfers liegen er niet om 

Uit een onderzoek, uitgevoerd door Agis, blijkt dat ongeveer 9 op de 10 mensen wel eens stress ervaart in het dagelijks leven. Het gaat om ruim 88%. Waarvan ongeveer de helft actie onderneemt. 

Volgens de volksgezondheidzorg kregen in 2018 ruim 140.000 patiënten, die zich meldde bij de huisarts, de diagnose overspannenheid. 

En dan de twee laatste cijfers wat ik jullie niet wil ontnemen: Volgens het Trimbos voelt 29% van de Nederlanders zich zeer vermoeid. En kampt 14% met verschijnselen van een burn-out. 

Wil je dit voorkomen, dan heb ik een aantal tips voor je. 

3 tips: 

  • Vaak heeft ‘de drang naar stress’ een diepere oorzaak. Ga op zoek naar die oorzaak. Wat is de reden dat jij stress nodig hebt? Ga hierover in gesprek. 
  • Zorg voor balans tussen spanning en ontspanning. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door op gezette tijden te bewegen. Door te mediteren. Echt de tijd te nemen voor jezelf.
  • Kijk eens naar je voeding. Uitgebalanceerde voeding houd je gezond en zorgt ervoor dat je stress beter kunt verdragen. 
Geen reactie's

Geef een reactie