Optimisme VS. Pessimisme

“Kaat, wat ben jij toch altijd positief! Een echte optimist, dat ben jij.”

Een opmerking die ik regelmatig hoor. En vind ik het fijn om dat te horen? Zeker weten! Maar of het altijd waar is.. Ik doe mijn best om tegenslagen als uitdagingen te zien, maar geloof mij maar dat dit echt niet altijd lukt. En dat brengt me dan ook op de volgende vraag; “Moeten we dan altijd maar optimistisch zijn?” Ik ging op onderzoek uit!

En wat blijkt? Pessimisme heeft ook echt zijn nut. Soms is het ook een hele realistische kijk op het leven. Het leven is nu eenmaal niet altijd één groot paradijs. Dat lijkt soms misschien wel zo bij anderen, maar geloof me, dat is het voor niemand. Soms zijn er nu eenmaal beren op de weg (of virussen anno 2020) die bevochten moeten worden. Als je altijd maar optimistisch bent, dan schuilt het gevaar dat je te laconiek gaat denken over de moeilijke dingen in het leven.

Is dit een pleidooi voor pessimistisch denken? Nee, zeer zeker niet. Want het te vaak pessimistisch denken kan veel stress veroorzaken en zelfs een ongelukkig leven als gevolg hebben.

De kunst is dus de gulden middenweg te vinden.

Geen reactie's

Geef een reactie